


Wat is Ayurveda?
Ayurveda is van oudsher een Holistische Zienswijze & Geneeskunde. Dit authentieke geneeskundig systeem is inheems aan het Indiase en het Zuid-Aziatische subcontinent. De eerste schriftelijke aanwijzingen over Ayurveda gaan vier tot vijfduizend jaar terug.
De Ayurvedische geneeskunde is eigenlijk de bakermat van de (Tibetaans) Boeddhistische, Griekse Geneeskunde.
Het woord Ayurveda is samengevoegd van het woord Ayus, dat “leven” of “levensduur” betekent, en het woord Veda, dat ‘blijvende kennis’, ‘wetenschap’ of weten betekent. ‘Ayurveda’ kan dus vertaald worden als ‘Kennis/Wetenschap over het leven’ of ‘Kennis om onze levensduur te verlengen’.
Net als de Yoga is Ayurveda van oorsprong een traditioneel kennissysteem wat mondeling van leraar op leerling werd overgedragen. Het Ayurvedische kennissysteem werd pas in een later tijdvak in schrift vastgelegd. Ayurveda heeft de tand des tijds doorstaan en dat is een bewijs voor haar kracht, effectiviteit en toepasbaarheid.
Ayurveda: een Holistische benadering
De reguliere gezondheidszorgsector is zo gegroeid dat het grotendeels vertrouwt op de medicijnen die zijn ontwikkeld om symptomen te behandelen, en niet op de grondoorzaken van ziekten. Het belang van de natuur en haar processen in relatie tot ons welzijn wordt meestal over het hoofd gezien. De Ayurvedische leer kent echter een Holistische benadering en bijpassende behandel-methodologie.
In de Ayurveda wordt er van uitgegaan dat de manifestatie van ziekte en lijden primair voortkomt uit onwetendheid. Onwetendheid zorgt voor verkeerd handelen en traumatische ervaringen, en deze kunnen leiden tot verkeerd aangeleerde denkpatronen. Onwetendheid zorgt ook voor ongezonde eet- en leefstijlgewoonten. Verder zijn de interactie en associatie die een persoon heeft met de natuur (bioritme, seizoenen, kosmische factoren), directe en indirecte leefomgeving (familie- en vrienden relaties, de werkomgeving, sport, hobby’s, etc.) ook van groot belang. Allen voorgenoemde (epigenetische) factoren zijn van invloed op de ontwikkeling, kwaliteit en expressie van onze cellen, weefsels (Dhatu’s) en ons complete organisme. Ons lichaam (Sarira), geest (Manas), intelligentie (Buddhi), ego (Ahamkara) en ziel (Atma) worden gezien als velden of niveaus van activiteiten (Ksetra). Ayurveda leert ons om naar het mens zijn met bewust ‘zijn’ in al zijn facetten te kijken. Eigenlijk bestaan wij als een microkosmos in een macrokosmos.
Ayurveda leert ons dat het lichaam niet los staat van onze geest, intelligentie, emoties, ego en ziel. En dat alle voorgenoemde integraal deel uitmaken van oneindige cycli binnen het totaal manifest van de spirituele (ziels-niveau), geestelijke (ego en mentale staat) en stoffelijke (lichamelijk niveau) realiteit. Niets kan buiten deze complete realiteit bestaan. Sommige Ayurveda Scholen erkennen een bestuurder/schepper (Isvara) terwijl andere scholen dat niet doen.
Alle Ayurvedische scholen gaan er in ieder geval vanuit dat het menselijk lichaam wordt gezien als een microkosmos, in welke de levensenergie nauw samenhangt en werkt met de rest van de kosmische manifestaties, een klein en onbeduidend levend organisme, dat onderdeel is van de macrokosmos.
De Ayurveda principes zijn gebaseerd op een diepgaand begrip van de grondoorzaken van gedragspatronen en ziekten. Een Ayurvedische arts probeert onevenwichtigheid te herstellen of te voorkómen door de ‘energieën’ in lichaam en geest in balans te brengen en te houden. Dit heeft als gevolg dat het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam zo goed mogelijk kan functioneren waardoor optimale gezondheid bereikt kan worden. Voor vele is Ayurveda vandaag de dag zowel ‘binnen’ als ‘buiten’ India inmiddels een manier van leven geworden.
Wanneer de Ayurveda Geneeskunde oprecht wordt geïntegreerd laat het de meest schone Ecologisch voetafdruk achter. Ayurveda streeft naar harmonie tussen lichaam en geest, mens en leefomgeving. De Ayurvedische leer neemt ook vandaag de dag nog een belangrijke plaats in het studieprogramma van de opleidingen aan de Medische Faculteiten van de Universiteiten in India, Nepal en Sri Lanka.
Klassieke Ayurveda
Bij Klassieke Ayurvedische behandelingen/handelingen wordt gebruik gemaakt van:
- Een speciaal aangepast dieet, dit in relatie tot iemands specifieke constitutie (Praktiti/Vikriti), gebasseerd op de verhoudingen van de Doshas (Vata, Pitta & Kapha).
- Kruidentherapie (enkelvoudige kruidensupplementen en complexen),
- Medicinale klysma’s (reinigend en voedend)
- Therapeutische kruidenoliën voor op en in het lichaam,
- Massagetherapieën,
- Pancha Karma therapieën,
- Yoga & Meditatie technieken
- Ayurvedische psychologie.
Klassieke Ayurvedische preparaten zijn doorgaans gebaseerd op complexe kruidenverbindingen, mineralen en metalen (mogelijk onder invloed van vroege Indiase alchemie of Rasa-Shastra).
Oude Ayurvedische teksten leerden ook verschillende chirurgische ingrepen/technieken, waaronder neuscorrectie, lithotomie, hechtingen, staaroperaties en het verwijderen van niet lichaamseigen voorwerpen.